Torba yasanın detayları açıklandı

Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü, meclisten çıkarılan Torba Yasası'na yönelik açıklamalarda bulundu. Yeniurfa Gazetesine açıklama yapan Ünlü, Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere borçlanma hakkı getirtildiğini söyledi. Ünlü, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde hüküm bulunması halinde Türkiye'deki girişinden önce akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edileceğini açıkladı. Ünlü,"Türk vatandaşlığından çıkarılanlar ve akit ülkedeki sigortalılık başlangıç tarihinin kabulü için dava açanlar, açtıkları davalardan feragat etmeleri halinde bu süreleri borçlanabilecekler."dedi.
'10 GÜNDEN FAZLA EV HİZMETLERİNDE
ÇALIŞANLAR SİGORTALI SAYILACAKLAR'
Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar 4 A kapsamında sigortalı sayılacağını belirten Ünlü, işverenin çalışılan ayın sonuna kadar bildirim yapması gerektiğini belirterek yapmaması durumunda İPC'nin uygulanacağını bildirdi.
Birden çok işverenin yanından 10 günden az çalışanlar için PEK tutarının yüzde 2'si oranında iş kazası ve mesleki hasta priminin ödendiğini söyledi. Ünlü,"Talepleri halinde yüzde 2 primin ait olduğu ayı takip eden ay sonuna kadar yüzde 32,5 primi kendileri ödeyerek 4a'lı olabilirler. Ayın sonuna kadar ödenmezse o ay için hakkı düşer.(Bu kişiler için hastalık sigortası hükümleri uygulanmaz)"diye konuştu.
'YER ALTINDA
ÇALIŞANLAR İÇİN FİİLİ HİZMET ZAMMI
UYGULANACAK'
Yeraltı işlerinde çalışanlar için izinli raporlu, tatil günleri, kurs, hazırlık süreleri gibi zamanlar için fiili çalışma ya da risklere maruz kalma şartı aranmadan fiili hizmet zammı uygulanacağını belirten Ünlü, şöyle konuştu:"Maden işyerlerinde 20 yıldır çalışanlar için yaş şartı 55 ten 50 ye indirildi. Soma'da vefat edenlerin hak sahiplerine gün ve sigortalılık şartı aranmadan aylık bağlanacak. Kuruma olan her türlü borçları terkin edilecek. Eksik primleri maliye bakanlığı ödeyecek. Ana-babaya asgari ücretten az geliri olma ve başka aylık almama şartları aranmaksızın aylık bağlanacaktır. Artan hisse şartının uygulaması devam edecek. 3713 SK kapsamında eş veya çocuk veya kardeşlerden biri kamuda istihdam edilecektir.
'DOĞUM BORÇLANMASI'
Doğum borçlanmasındaki 2 çocuk için şartı 3 çocuğa çıkarıldığını belirten Ünlü 4b ve 4c'li kadınlara da borçlanma hakkı getirildiğini ifade etti.
'YARDIMCI ÜREME
TEDAVİLERİ'
Yardımcı üreme tedavilerinde 3 denemenin masrafları kurumca karşılanacağını belirten Ünlü,"Başka bir yöntemle tedavisi mümkün olmayan yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, tedavilerde katılım payı: 1.deneme %30, 2.deneme%25,3.deneme %20 olarak belirlendi."şeklinde konuştu.
5510/60 (g) kapsamındakilerin (GSS primini kendisi ödeyenler) 6 ay içinde gelir testine başvurmaları halinde geriye dönük tescil tarihi itibariyle primlerini tahakkuk ettireceğini dile getiren Ünlü, şunları söyledi:"60g kapsamında resen tescil edilip bu kanundan önce gelir testini yaptırıp asgari ücretin 2 katından az çıkanlardan primlerini ödemeyenlere de geriye dönük tescil ve tahakkuk yapılacak. Ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılanların GSS bildirimleri, yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu yatırılacak. Primleri yine bu kurumlar tarafından ödenecek."
'4B SİGORTALILARI'
Esnaf sicil veya odalarına kayıtlı olup, mevzuata uygun kayıt yapılmadığı tespit edilen kurumdaki hizmetleri iptal edilen 4b'lilerin 22.3.1985 ten sonraki prim ve cezalarını 31.12.2013 e kadar ödemeleri şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan geçerli sayılacağını dile getiren Ünlü, şunları kaydetti:"Tarım bağkurlularının mevzuata uygun kayıt yapılmadığı tespit edilerek Kurumdaki hizmetleri iptal edilenlerin tescil tarihinden 31.12.2010'a kadar olan prim ve cezalarını 31.12.2013'e kadar ödemeleri şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan geçerli sayılacak. Tevkifata istinaden geriye dönük kaydedilenler bu kapsamda değildir. Bu kanundan sonra kayıtların mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal yapılmayacaktır."
'İŞVERENİ İLGİLENDİREN NOKTALAR'
4/B'lileri ve jokeyleri kendi mevzuatlarına göre kayıt yapan kurum ve kuruluşlar hakkında 10/09/2014 tarihi itibariyle 3 ay içerisinde sigortalı bildirimlerini yapmaları durumunda İPC uygulanmayacağını dile getiren Ünlü, şunları kaydetti:"Uygulananlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iade ya da mahsup edilmeyecek. İŞKUR kursiyerleri için de 6ay içerisinde bildirim yapılırsa yukarıdaki şartlar geçerli olacak. Yurtdışından 3 aylığına iş için gelen ve yurtdışında sigortalı olduğunu belgelendirilenler sigortalı sayılmayacak. Sigortalı ya da tüzel kişilerin kusurundan kaynaklanmaması şartıyla Kurumca noksan tahakkuk ettirilen primlerin tespiti halinde fark primin borç aslına gecikme zammı "tebliğ tarihinden itibaren" uygulanır. 31/12/2013 tarihine kadar ödenmek kaydıyla işyerlerinin ödenmemiş prim eğitim katkı payı ÖİV ve damga vergisi borçlarından 100 TL altında olanların tahsilinden vazgeçilmiştir."
'DİĞER ALANLAR'
Kurum, fatura denetimi konusunda kriter koymak, alternatif ödeme modelleri oluşturmak, bu konularda tespit-denetim yaptırmak için hizmet alımının yapılabileceğini vurgulayan Ünlü,"Kurumca ödenen aylık ve gelirlerin 12 ay boyunca tahsil edilmemesi halinde aylıklar durdurulacak. Kurum müfettişlerince yapılan soruşturma esnasında, Kurum alacağı tahsilinin riske gireceği öngörülürse SHS'lerin muaccel ve müeccel alacaklarının ödemesinin alacakla orantılı miktarı durdurulabilecek.
1999-2005 tarihleri arası disiplin cezası nedeniyle görevine son verilen memurlardan daha ki müracaat sürelerini geçirenler 10/09/2014 tarihi itibariyle 3 ay içerisinde müracaatları halinde a iken prim ödenmemiş sürelerine ilişkin kesenek ve kurum karşılığı toplamları en son çalışmış klan kamu idarelerince ödenmek üzere hizmetten değerlendirilecek."dedi.
'YAPILANDIRMA
KAPSAMINA ALINAN BORÇLAR'
B,C statülerinden kaynaklanan prim, kesenek, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, SGDP'ğe bağlı, topluluk sigortası primleri, T, damga vergisi, eğitim katkı payı, 1. nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik üzerinde hesaplanan sigortaları el sağlık sigortası kapsamında primini kendi ödeyenlerin prim borçlanacak ve ödeme prim borçları için 7 ay için müracaat edilerek ilk taksitin 8 ay içerisinde ödenmesi gerektiğini vurgulayan Ünlü,"Prim borçları için 3 ay için müracaat edilerek ilk taksitin 4 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Gecikme zammı ve cezası iptal edilerek Yİ-ÜFE(Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) eklenerek flanacak tutar üzerinden yapılandırılacak. Prim borçlarını ilk taksitte tamamını ödenmesi halinde 10/09/2014 tarihinden borcun ileri bir tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun tamamının ilk taksitte ödenmesi halinde gecikme zammı veya cezası tahsil edebilecek."
'YAPILANDIRILANLAR'
4/2014 ten önce olan fiiller için çıkarılan ve 10/09/2014 tarihine kadar ödenmemiş İPC'50 si FE uygulanarak hesaplamalar kapsamının bulunduğunu dile getiren Ünlü, sözlerini şu şekilde sürdürdü:"Taksitin %10'unu aşmamak şartıyla 5 TL'ye kadar eksik ödenen tutarlar yapılandırmayı bozmaz. Yapılandırması bozulanlar ödedikleri tutar kadar yapılandırmadan yararlandırılır. Alacaklara karşılık uygulanan hacizler, yapılan ödemeler oranında kaldırılır ve o miktara isabet eden teminatlar iade edilir. 6111 sk ve 6385 sk kapsamında yapılandırma yaptırıp ödemeleri devam edenlerin talepleri halinde kalan borçları bu kanun kapsamında yeniden yapılandırılabilir.
Bu madde kapsamındaki alacaklardan 10/09/2014 tarihinden önce tahsil edilen tutarların red ve iadesi yapılmaz. Bakanlar kurulu başvuru süresini 60 g için 6 ay, diğer borçlar için 1 ay daha uzatabilir ÜDİKKATÜ oYapılandırmadan yararlanmak için dava açılmamalı açılan davalardan vazgeçilmeli. 1 yıl içinde 2 taksitten fazlasını ödemeyenlerin ve 1 yıl içinde 2 taksite kadar eksik yatırmış olup son taksitin 1 ay sonrasına kadar ödemeyenlerin yapılandırması bozulur. Yapılandırma taksitlerinin ödenme sürecinde tahakkuk eden sigorta primleri 1 yılda 2 defadan fazla vadesinde ödenmezse ya da eksik ödenirse yapılandırma bozulur."
ZEKİ ALTUNDAĞ