Önen: İlk kez bir Müslüman aday hükümeti kuracak

7. kez Devlet Başkanlığı ve Parlamento seçimleri yapıldı. Dünyanın en karmaşık siyasi yapılarından birine sahip olan Bosna Hersek'te hafta sonunda seçim yapıldığını belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili A.Emin Önen, "Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak, Sırp ve Hırvat üyeleri yeniden belirlendi. Konseyin Boşnak temsilcisi yine Aliya İzzetbegoviç'in oğlu Bekir İzzetbegoviç oldu. Sırp ve Hırvat tarafında ise nefes kesen bir seçim yarışı yaşandı. Bosna Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti olmak üzere 2 entiteden oluşan, 10 kanton ve 1 özerk bölgesi bulunan Bosna Hersek'te hafta sonu, 1992-1995 yılları arasında kanlı savaşı durduran Dayton Barış Anlaşması'nın ardından 7. kez Devlet Başkanlığı ve Parlamento seçimleri yapıldı. Bosna Hersek 3'lü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliği için toplam 17 aday yarıştı. Bunların arasından 10'u Konsey'in Boşnak üyeliği için aday oldu. Konsey'in Hırvat üyeliği için 4, Sırp üyeliği için de 3 aday yarıştı. Demokratik Eylem Partisi Başkanı Bekir İzzetbegoviç, Boşnakların kullandığı oyların büyük bir kısmını alarak 3'lü Cumhurbaşkanlığı Konseyindeki yerini korudu. Bosna'nın efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç'in oğlu Bekir İzzetbegoviç, ilk sonuçların gelmesinin ardından yaptığı açıklama ile zaferini ilan etti" dedi.
RADONÇİÇ, 2
CUMHURBAŞKANINA
YENİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Emin Önen, "İzzetbegoviç, partisinin gayri resmi rakamlara göre oyların % 33'ünü kazandığını; kendisinin ise 3'lü Başkanlık Kurulu Üyeliği için oyların % 55'ni aldığını duyurdu" diyerek, "Parti merkezinde konuşan Boşnak lider, alınan oylarla ilk kez bir Müslüman adayın hükümeti kurma konumunda bulunduğunu söyledi. Seçimlere 'Güç Birliktedir' sloganıyla katılan Bekir İzzetbogoviç, 220 binden fazla oy aldı. İzzetbegoviç'in 2010 yılındaki seçimlerde aldığı oy sayısı 160 bin olmuştu. Boşnak adaylardan medya patronu ve 'daha iyi bir gelecek ittifakı' lideri Fahrudin Radonçiç de ilk sonuçların açıklanmasının ardından yenilgiyi kabul etti ve yinede kendisinin ve partisinin 2. sırada yer almasını başarı olarak değerlendirdi. Fahrudin Radonçiç seçim kampanyası boyunca Bekir İzzetbegoviç'i Türkiye'ye yakın olmakla eleştirmişti. Sık sık ülkenin Osmanlı dönemine geri dönmeyeceğini söyleyen Radonçiç, seçim sonuçlarının ardından da '2 Cumhurbaşkanına yenildim, birisi Bekir İzzetbegoviç diğeri Recep Tayyip Erdoğan' ifadelerini kullandı. Daha önceki 2 seçimde Hırvatları temsilen aday olan ve Bosna savaşı sırasında Boşnakların saflarında ülkesini savunan Jelko Komşiç'e karşı kaybeden Hırvat Demokrat Birliği bu defa seçimlerin kazananı oldu" diye konuştu.
HIRVAT OYLARIN % 52'Sİ DRAGAN ÇOVİÇ'E
Komşiç, anayasa gereği 2 dönem 3'lü Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyeliğini yaptığı için bu dönem aday olamadı. Komşiç'in aday olamaması üzerine Hırvat Demokrat Birliği lideri Dragan Çoviç, bu seçimlerde Hırvat oyların % 52'sini almayı başardı. Milliyetçi söylemleriyle bilinen Çoviç'in ardından, ülkenin birliğini savunan diğer aday Martin Raguj ise, Hırvat oyların % 38'ini alabildi. Ülkede Boşnaklardan sonra yaşayan en büyük 2. toplum olan Sırpların partileri, 3'lü Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyeliğini almak için 3 adayla yarıştı.

3'LÜ BAŞKANLIK KONSEYİ ÖNEMLİ YETKİLERE SAHİP

Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Milorad Dodik'in liderliğini yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği'nin adayı Jelyka Tsviyanoviç, seçimleri az farkla kaybetti.
Konseyin Sırp üyeliğini kazanan Demokratik İlerleme Partisi Genel Başkanı Mladen İvaniç oyların % 48,3'ünü alırken, Jelyka Cviyanoviç ise, % 48,1 oranında oy almayı başardı. Seçimleri kaybeden Cviyanoviç'in partisi daha önce 2 seçimde 3'lü Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyeliğini kazanmıştı. Bosna Hersek'teki 3'lü Başkanlık Konseyinin üyeleri, ülkenin dış politikasının belirlenmesi, Büyük Elçilerin atanması, Merkez Bankasının Yönetim Kurulu üyelerinin seçilmesi ve Silahlı Kuvvetlerdeki komuta kademelerinin belirlenmesinde önemli yetkilere sahip.
YENİURFA