Urfa'daki IŞİD operasyonunda' yeni detaylar

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin geçen günlerde Irak Şam İslam Devleti'nin Urfa'da Suriyeli bir muhalifi kaçırmak için operasyon düzenlediği iddiaları ABD 'li Washington Post gazetesinde de yer aldı. Gazete, konu hakkında yeni detaylara yer verdi. Telegraph gazetesi, Kobani'de IŞİD'le savaşan muhalif gruplardan biri olan Tuvar Rakka'nın lideri Ebu İssa ve oğlu Ammar'ın Urfa'da IŞİD tarafından saldırıya uğradığını iddia etmişti. Gazete, haberini Tuvar Rakka'nın sözcüsü Ahmed Abdülkadir'e dayandırmıştı. Washington Post gazetesi ise Ebu İssa'yı kaçıranların Türk olduğunu ve IŞİD'le çalıştıklarını öne sürdü.
'YÜKLÜ MİKTARDA
PARA ÖNERİLDİ'
Habere göre IŞİD, Ebu İssa'yı teslim etmek karşılığında, kaçıranlara "yüklü miktarda para" önerdi. Gazete olayın henüz onaylanmadığını belirtti, ancak dört farklı Suriyelinin olayı aynı şekilde anlattığını vurguladı. Ebu İssa'nın kaçmasına yardımcı olan Ebu Shujaat, komutanın Suriye'ye döndüğünü söyledi ve "orada Türkiye 'de olduğundan daha güvende hissediyor" dedi.
Gazetenin haberine göre, İssa'nın aracı, Tuvar Rakka'da güvenilir isimlerden olan Ebu Maher tarafından kullanılıyordu. Shujaat, Maher'in örgütün medya sözcüsü olduğunu belirtirken, İssa'yı kaçırma girişiminde sürücünün "gidecekleri yere kısa yoldan gittiklerini" söylediğini ifade ediyor. İddialara göre, İssa'nın içinde bulunduğu aracın önü başka bir araç tarafından kesilmiş ve 10'dan fazla kişinin olduğu bir grup, komutan ve oğluna saldırmış. İssa ve Ammar'ın kaçma girişiminde bulunması üzerine grup ateş etmeye başlamış ve İssa karnından, oğlu ise bacağından vurulmuş.

'MAFYAYA BAĞLI OLDUKLARINI SÖYLEDİLER'

Shujaat, komutan ve oğluyla Akçakale'ye giden grubun çoğunun Türkçe konuştuğunu belirtirken, iki kişinin de Arapça konuştuğunu söyledi. Shujaat, grubun İssa'ya Türkiye'den bir mafyaya bağlı olduklarını açıkladığını öne sürdü.
İddialara göre, Türkiye'de bir çiftlik evinde sınır ötesindeki militanlarla bağlantı kuran gruptan IŞİD, "kaçırdıkları kişinin Ebu İssa olduğunu kanıtlamalarını" istemiş. Bunun üzerine kendisinin videosunu çeken ve militanların telefonlarına gönderen saldırganların konuşmasını dinleyen İssa, iki taraf arasında yapılan anlaşmanın 500 bin dolar olduğunu duymuş. Ne var ki, iddialara göre, parayı ödemeden İssa'yı Suriye'ye geçirmek isteyen IŞİD militanları, çiftlik evine ateş açmış.

'ASKERE HELİKOPTER VE TANK EŞLİK ETTİ'

Shujaat, silah sesini duyan askerlerin bölgeye gittiğini belirtirken, askere bir helikopter ve tankın da eşlik ettiğini öne sürdü. IŞİD militanları ve saldıran grubun askerin gelmesi üzerine dağıldığını söyleyen Shujaat, Ebu İssa'nın bu şekilde tek başına kaldığını ifade etti. Shujaat, kanama sonucu bilincini neredeyse kaybeden İssa'nın bir çiftçi tarafından bulunduğunu ve muhaliflerden yardım istediğini söyledi. İssa'nın daha sonra hastaneye kaldırıldığı iddia edildi.
Suriyelilerin yaşananları Türkiyeli yetkililere bildirdiğini ifade eden Shujaat, yetkililerin saldırganların kimliği konusunda büyük ilgi gösterdiklerini belirtti. Ancak Shujaat, Urfa'da yaşayan Ebu Maher hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını da sözlerine ekledi.
RADİKAL