Nar üretiminde pazar sıkıntısı

Ziraat Odası Başkanı Eyyüpoğlu: "İstiyoruz ki çiftçilerimiz teşvikle soğuk hava depolarını kursunlar. Böyle giderse çiftçi nar yerine farklı ürünleri tercih etmeye başlayacak"
GAP'ın başkenti konumundaki Şanlıurfa'da son yıllarda hayata geçirilen sulama projeleriyle ekim alanını genişleten nar üreticisi, pazar ve depolama sıkıntısı yaşıyor.
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce nar yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla dağıtılan "Hicaz narı" fidanına üreticilerin ilgi göstermesi üzerine, Şanlıurfa'da ekim alanları arttı. Üretim alanı her geçen gün genişleyen narın rekoltesi bu yıl 100 bin tona ulaşırken, üreticiler pazar ve depolama sıkıntısı yaşamaya başladı.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, yaptığı açıklamada, GAP bölgesinde yeni sulama projeleriyle ürün deseninin genişlediğini söyledi.
Çiftçilere yöreye uygun nar çeşidinin ekilmesi için çeşitli eğitimler verdiklerini belirten Eyyüpoğlu, bölgede son yıllarda nar üretiminin artmasına karşın çiftçilerin ürünlerini pazarlayamadığını ifade etti.
Bölgede "Suruç narı", "Katine narı" ve "Hicaz narı"nın daha çok tercih edildiğini vurgulayan Eyyüpoğlu, "2008'den itibaren çok sayıda çiftçi nar yetiştiriciliğine yöneldi. Bu yıl 90 dönümlük alanda 100 bin ton civarında rekolte elde eden üreticimiz, yaklaşık 100 bin lira kazandı. Karlı bir ürün olan nar, bölgede pamuk veya mısıra alternatif olabilir" dedi.
Narın ömrünün kısa olduğuna işaret eden Eyyüpoğlu, şöyle konuştu:
"Narın dalından koparıldıktan sonra kısa sürede sofraya ulaştırılması ya da hemen soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun da bilinçli bir şekilde yapılması lazım. Fakat çiftçilerimiz depo ve pazar sıkıntısı yaşadığı için bunları gerçekleştiremiyor. Bu nedenle ürünler ellerinde kalıyor. İstiyoruz ki çiftçilerimiz teşvikle soğuk hava depolarını kursunlar. Böyle giderse çiftçi nar yerine farklı ürünleri tercih etmeye başlayacak."
Yörede birinci sınıf nar yetiştiğini vurgulayan Eyyüpoğlu, özellikle Suruç ve Siverek narının tat bakımından tercih edildiğini sözlerine ekledi.

BÖLGEYE İŞLEME TESİSİ TALEBİ

Yaklaşık 10 yıldır nar yetiştiriciliği yapan Ramazan Altundağ da yetiştirdiği narı pazar sıkıntısı nedeniyle satamadığını, bu nedenle zarar ettiğini söyledi.
Bölgeye fabrika veya işleme tesisi yapılmasını talep eden Altundağ, "Bu yıl poyrazdan dolayı nar zarar gördü. Bölgede pazarı yok. Ürünümü nar ekşisi olarak değerlendirmeye çalıştım fakat o da satılmıyor. Çünkü vatandaşlar çoğu zaman dışarıdan gelen ve kilosu 5 liradan satılan 'sahte nar ekşisini' tercih ediyor. Böyle giderse gelecek yıl nar ağaçlarını söküp yerine fıstık ekeceğim" diye konuştu.