Doğu-Batı Kardeşlik Platformu: Yeni bir Anayasa şart

Doğu-Batı Kardeşlik Platformu, Karakoyun İş Merkezi'nde bulunan Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu üyeleri birlikte bir araya geldi. Platform ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan Doğu-Batı Kardeşlik Platformu sözcüsü Hasan Ünal, platformu olarak,'Ortadoğu'daki gelişmeler bağlamında çözüm süreci' gündemiyle Halil İbrahim Buluşmaları'nda katılımcıların ortaklaşa belirlediği hususları kamuoyuyla paylaşmak için bir araya geldiklerini söyledi. Ünal,"Çözüm Süreci ve Türkiye'nin iç barışını yakından ilgilendiren gelişmeler değerlendirilmiş, tarafların atması gereken adımların acil olarak atılması ve kamuoyunun beklentilerine cevap verilmesi gerektiği inancına ulaşmıştır. Çözüm sürecinin kalıcı hale gelebilmesi için ilk adımda sivil, özgürlükçü, adalet zeminini esas alan yeni bir anayasanın hazırlanarak derhal yürürlüğe konulması zorunlu olup, hükümet; izleyeceği yol haritasını bir an evvel ilan etmeli, karşı taraf da şiddeti bir hak arama aracı olarak kullanmaktan vazgeçmelidir."dedi.

'ARAP BAHARI BÖLGEYİ İSTİKRARSIZ HALE GETİRDİ'

Arap Baharı olarak başlayan sürecin Libya'da dış müdahale, Mısır'da dış destekli askeri darbe, Suriye ve Irak'ta kardeş kavgası ve iç savaşa dönüşmesinin bölgeyi istikrarsız hale getirdiğine dikkat çeken Ünal, şunları kaydetti:"ABD ve Batı'nın İslam alemine karşı çıkar ve sömürü merkezli müdahalesi ile İsrail'in güvenliğini esas alan politikalarının İslam dünyasını etnik, dini, mezhebi temelde ayrıştırarak, IŞİD örneğinde olduğu gibi kaosa sürüklediği açıktır. Küresel güçler, bugün bu kaosu gerekçe göstererek 'kurtarıcı' rolüne bürünüp emperyal politikalarını bölge ülkelerine dayatmakta, İslam aleminin duçar olduğu 'cehalet, zaruret ve ihtilaf' zaafları sorunların büsbütün derinleşmesine sebep olmaktadır.
Bölge ülkelerinin tarihi süreç içerisinde batıdan da bağışık olmayan, inkârcı, halka yabancı, ayrıştırıcı ve çatışmacı pratikleri kardeş kavgasına ve asırlık sorunlara sebebiyet vermiştir.
IŞİD'in İslam'ın barış, kardeşlik ve adalet çağrısına uymayan pratiği; dini, etnik, mezhebi farklılıklardan oluşan toplumsal dokuyu tehdit etmektedir. Irak ve Suriye genelinde yaşanan katliamlar, yerinden etmeler İslami esaslara aykırıdır. Bu sorunların çözümü; dini, mezhebi, etnik aidiyetlere adilane yaklaşmak, sorunların çözümünde şiddeti dışlamak, diplomasi ve ittifakları esas almak, sulhta buluşmaktır."

'ÖZEL AMAÇ TAŞIYAN DIŞ MÜDAHALELER GERÇEĞİ YANSITMAZ'

Doğu-Batı Kardeşlik Platformu bileşenleri olarak bölgede yaşanan gelişmeleri yakından ve kaygıyla izlemekte olduklarını ifade eden Ünal, şöyle konuştu:"Her ne olursa olsun İslam; bu coğrafyanın temel harcıdır. İçerde oluşan ya da oluşturulan kaos ortamı ile özel amaçlar taşıyan dış müdahaleler bu gerçeği değiştiremez.
Doğu-Batı Kardeşlik Platformu; coğrafyamız üzerinde oynanan bu tür oyunlara sessiz kalmayacak, hür iradesini ortaya koymaya ve ses vermeye devam edecektir."
Ziyarette Suriye Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, Avukat Emin Güneş, çok sayıda sivil toplum kuruluş yetkilisi hazır bulundu.
ZEKİ ALTUNDAĞ