YAŞITLARI OKULA BAŞLADI, ONLAR DAHA DEĞİL

Şanlıurfa İl Milli eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre 2014-2015 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa genelinde yaklaşık 600 bin çocuk ders başı yaptı. Öğrenci oldukları halde pamuk tarlasında pamuk toplayan, pazarlarda el arabacılığı, boyacılık ve tartıcılık yapan minik çocuk para kazanma zorunluluğundan dolayı ders başı yapamadı. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve dernekler yaşanan soruna çözüm bulamazken veliler de ellerinden bir şey gelmedikleri için çocukların çalışmak zorunda kaldığını belirtiyor. Çocuklar ise yaklaşan eğitim yılı öncesi okul harçlıklarını ve okul ihtiyaçlarını karşılamak için el arabası ile yük taşıyıp ve pamuk toplayarak ailelerine ekonomik katkı sağlamak için çalışmak zorunda bırakılıyor.

'MADDİ İMKANSIZLIKLAR HER ŞEYİN ÖNÜNE GEÇİYOR'

Birçoğu okulların başladığından habersiz olan ve günde ortalama 20-30 lira kazanarak aile ekonomisine katkıda bulunan öğrenciler, ders başı yapmak için pamuk hasadının bitmesini bekliyor. Hava sıcaklığının 40 derece olduğu sıcakta pamuk tarlasında mecbur çalışmak zorunda olduklarını belirten Mehmet İder,"Maddi imkansızlıklardan dolayı okula gidemiyoruz. Çünkü, ailelerimiz ile tarlada pamuk topluyoruz.
Biz de arkadaşlarımız gibi ilk gün sınıflarımıza girmek isterdik ama ekonomik nedenlerden dolayı tarlaya gelmek zorunda kaldık."diye konuştu. Öğrenci olduklarını ama bugün okula gitmediklerini belirten iki çocuk da topladıkları plastik ve kağıtları el arabalarıyla toplayarak sattıklarını söyledi. Çocuklar, hastalık kapma tehlikesine rağmen girdikleri konteynerlerden çıkardıkları plastik çöpleri yanlarında götürerek satmaya götürdü.

'UCUZ İŞ GÜCÜ SURİYELİLER'

Pamuk toplayan çocukların başka bir sorunu ise Suriyeli çocukların pamuk toplaması. Suriyeli aileler çocuklarıyla beraber ucuz bir maliyet ile pamuk toplaması Harran Ovası'ndaki yoksul kesimi etkiledi. Yoksul kesim sezonluk iş ile geçinmeye çalışırken Suriyelilerin pamukları ucuz toplamak istemesi yoksul ailelerin kazanç kapılarına engel oldu.
ZEKİ ALTUNDAĞ