Mazlum-Der, anadil talebini yeniledi

Şanlıurfa'da sivil toplum kuruluşları ve eğitim sendikaları 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk gününde taleplerini sıraladı. Mazlum-Der Şanlıurfa Şubesi adına Bilal Kaplan, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada,"2014-2015 Eğitim-öğretim yılı bugün başladı. Bu öğretim yılının velilerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Ülkemizde yıllardır uygulanan yanlış politikalardan dolayı eğitimin sorunları bir türlü çözülemiyor. Bugün bu sorunlara bir kez daha değinmek, toplumun taleplerinin dikkate alınması gereğine işaret etmek ve en önemlisi anadilde eğitimin henüz özel okullarla sınırlı kalmasının önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çekmek amacıyla burada toplanmış bulunuyoruz."dedi.
Eğitimin kalitesi, fırsat eşitsizliği, eğitim camiasında çalışanlarının ücret sorunları, atanamayan öğretmenler, imam hatip okullarıyla ilgili problemlerin bulunduğunu hatırlatan Kaplan, şöyle konuştu:"Bir sürü sorun bulunuyor. Malum olunduğu üzere ülkemizde devam eden çözüm sürecinin de gereği olarak eğitim alanında yapılması beklenen kimi düzenlemeler yapılamadı. Anadilde eğitim, atanmayan Kürtçe öğretmenleri, liselerde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması taleplerinin karşılanmaması, TEOG ile yaşanan bir türlü rayına oturtulamayan Orta Öğretime Yerleştirme Sistemi önümüzde duran sorunlardandır."
'EĞİTİM ÖNÜNDEKİ
EN BÜYÜK ENGEL
12 EYLÜL DARBE
ANAYASA'SI'
82 Anayasa'sının eğitimin önündeki en büyük engellerin başında geldiğini belirten Kaplan, şunları kaydetti:"Cumhuriyet Dönemini 'Devrim' kanunlarından olan Tevhidi Tedrisat Kanunu ve 12 Eylül darbe Anayasası yine eğitimin önündeki engellerin başında yer almaktadır. Eğitimimle ilgili sorunlarının çözümünde merkezi politikalar yanında yerel yönetimlerin güçlendirilip yetkilerinin artırılması, bölgesel ve eğitimin niteliği açısından önemli olan diğer farlılıkların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Milli gelirin acımasız bir şekilde adaletsiz dağıtıldığı ve henüz sınıflı yapısı devam eden toplumsal yapımızda, bir lokma ekmek için meslek edinebilmeye mecbur olan toplumun yüzde seksenlik kısmının çocuklarına, eğitimden başka bir seçenek sunamayan bugünkü sistem, bunu da, çocukları ve ebeveynleri daha okula kayıt eder etmez, gelecek kaygısı ile süründürmekte, uzun ve meşakkatli süreçlerden sonra da hepsine iş garantisi vermemektedir. Bu da hem çocuğun hem de toplumun psikolojisini olumsuz etkilemektedir."
'HERKES, İSTEDİĞİ DİLDE EĞİTİM ALMA HAKKINA SAHİPTİR'
İnsanların ana dillerinde eğitim görme hakkına sahip olması gerektiğini vurgulayan Kaplan,"Bizler eğitimin zorunlu olmasından yana değiliz. Ayrıca insanlar anadillerinde eğitim görme hakkına sahip olmalılar. Bu, onların doğuştan gelen temel haklarıdır. Herkes istediği dilde eğitim alma hakkına sahiptir. Eğitim sürecinin her kademesinde, anadilin öğretilmesinden çok anadille eğitim-öğretim yapılmasına bir an önce geçilmelidir. Ayrıca inanç ve ifade özgürlüğü bağlamında başörtüsü ile eğitim alma ve verme hakkının yanı sıra erkeklere de kıyafet serbestisi yasal zemine oturtulmalıdır. Ayrıca okullarda ibadete uygun mekânlar tahsis edilmesi ihmal edilmemelidir. Taleplerimiz toplumun talepleri olup mümkün olan en kısa sürede karşılanmasını bekliyoruz."sözlerine ekledi.
Düzenlenen basın toplantısına Memur-Sen/Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, çok sayıda sivil toplum kuruluşları üyesi katıldı.
ORHAN KAYA