"Çocukların hayatlarını karartmayalım"

Yurdun çeşitli bölgelerine çalışmaya giden mevsimlik tarım işçileri, geçim kaygısı nedeniyle çocuklarının eğitimini ikinci plana atmak zorunda kalıyor.
Ağırlıklı olarak doğu ve güneydoğu illerinden birkaç aylığına çalışmak için Türkiye'nin birçok kentine giden mevsimlik tarım işçileri, yanlarında okul çağındaki çocuklarını da götürüyor. Çocuklar, eğitim döneminin başında veya sonunda okullarından uzak kalıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın 600 bini aşkın öğrencisiyle Ankara, İstanbul ve İzmir'den sonra 4'üncü sırada olduğunu belirtti.
Kentteki eğitim kalitesinin arttırılması ve öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim alabilmeleri için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran İlci, bu kapsamda bu yıl yapımı tamamlanan 220 yeni okulda daha ders zilinin çalacağını söyledi.
İlci, çocukların bu ülkenin en büyük hazinesi olduğunu aktardı.
Tarım işçisi ailelerin çocuklarını eğitim ortamından uzaklaştırmaması gerektiğini ifade eden İlci, şunları kaydetti:
"Çocuklarımız bizim en değerli varlığımızdır. Kazanacağımız 3-5 kuruşu düşünerek çocuklarımızı eğitim ortamından uzaklaştırmış olabiliriz ama onların gelecekteki hayatını karartabileceğimizi unutmayalım. Okullar açıldığı zaman hemen çocuklarımızı okullara getirirsek hem aile için hem o çocuk için yeni bir hayat başlamış olacaktır. Çocuklar okulla buluştuğu zaman hayat kazanacaktır."
Çocuklarında ailelerine okullarına gitmeleri gerektiğini vurgulamasını isteyen İlci, öğrencilerin yerinin tarla değil sınıf olduğunu belirtti.
İlci, velileri daha duyarlı olmaya çağırarak, "Bizim çocuklarımız çok değerli, onların olmaları gereken yerin okulları olduğunu onların defterle, kitapla dersle buluşması gerektiğini söylememiz gerekiyor" dedi.
Ailesiyle tarlada pamuk toplayan 6'ncı sınıf öğrencisi İsa Kaymış ise ailesine katkı sağlamak amacıyla çalıştığını söyledi.
İmam Bakır Dil ise pamuk toplayarak kazandığı parayla çanta, defter gibi kırtasiye malzemesi alacağını vurguladı.
Zeliha Gazer ise tarladaki işlerini tamamlayarak okuluna ve arkadaşlarına kavuşmak istediğini kaydetti.