Acıları bedenlerinden büyük Ezidi çocuklar

Annesi ve 4 kardeşiyle yaşayan 11 yaşındaki Dahil: "Yaşlılar yürüyemedikleri için orada kalmak zorunda. Hatta babaannemde yürüyemediği için orada kaldı"
Lise öğrencisi 12 yaşındaki Sevba: "Hayalim doktor olmaktı ama gitgide bundan uzaklaşıyorum. Savaş hayallerimizi de aldı"
Irak'ın Musul kentinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçarak günler süren yolculuğun ardından Türkiye'ye sığınan Ezidi çocuklar, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Musul'a bağlı Sincar bölgesindeki saldırılardan kaçan Ezidilerden bazısı, Suriye üzerinden Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine geliyor. Kimileri yakınlarının yanında başlarını sokabilecek bir yer bulurken, kimileri de depo veya boş binalarda barınıyor.
Kendilerine uzatılacak yardım elini bekleyen çoğunluğunu çocukların oluşturduğu misafirler, ülkelerindeki karışıklıkların bitmesini ve evlerine dönecekleri günleri hayal ediyor. Savaşın masum çocukları, yaşadıkları topraklardan uzakta hayata tutunmaya çalışıyor.
Viranşehir'in Emiroğlu Mahallesi'ndeki boş bir depoya yerleştirilen yaklaşık 70 çocuk, yaşadıkları acıları ve kaybetmekten korktukları umutlarını anlattı.
Annesi ve 4 kardeşiyle depoda kalan 11 yaşındaki Rodiya Dahil, Sincar bölgesindeki Duhal köyünde yaşadıklarını ve saldırıların artması üzerine dağa kaçtıklarını söyledi.
Binlerce Ezidi'nin aç ve susuz kaldığını anlatan Dahil, dağda 8 gün saklandıktan sonra yürüyerek Türkiye'ye geldiklerini belirtti.
Yolda çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiğini dile getiren Dahil, "Hem dağda hem de yolda büyük sıkıntılar yaşadık. Dağa sığınanların kimi aç susuz şekilde hayatlarını kaybediyor. Yaşlılar yürüyemedikleri için orada kalmak zorunda. Hatta babaannem yürüyemediği için orada kaldı. IŞİD'in eline geçen 9 kuzenimden haber alamıyoruz" dedi.

"SAVAŞ HAYALLERİMİZİ ALDI"

Lise öğrencisi 12 yaşındaki Muhbat Sevba da canlarını kurtarmak için Şengal Dağı'na kaçtıklarını ancak burada binlerce Ezidi'nin hayatını kaybettiğini ifade etti.
Bütün eşyalarının köyde kaldığını belirten Sevba, "Dağda susuzluk nedeniyle özellikle çocuk ve yaşlılar ölüyordu. Herkes elindeki suyu başkasına vermemek için uğraşıyordu. Hayatta kalabilmek için Türkiye'ye geldik. Yaşıyoruz ama burada da çok sıkıntı var. Nasıl dayanacağız bilmiyorum. Evimi ve arkadaşlarımı özledim. Küçüklükten beri hayalim doktor olmaktı ama gitgide bundan uzaklaşıyorum. Savaş hayallerimizi de aldı"
Salih Daul ise canlarını kurtarabilmek için günlerce aç ve susuz yürüdüklerini dile getirdi.
Ezidi Derneği Başkanı Nureddin Benzer de ilçeye şimdiye kadar binin üzerinde insanın sığındığını, bunların çoğunluğunu ise çocukların oluşturduğunu aktardı.