Eylem elektriğin verilmesinin ardından sona erdi

Kızıltepe ilçesinde, elektrik kesintisini bahane ederek yol kapatan gruplara polis ekipleri müdahale etti. Çiftçilerin borçları yüzünden gerçekleştirilen elektrik kesintilerini protesto için Şanlıurfa, İpekyolu, Hastane caddeleri ile Özgürlük Meydanı'nda toplanan gruplar, barikat kurarak yol kapatma eylemi yaptı. Polis ekiplerinin uyarılarına karşı dağılmayan ve onlara taşlarla saldıran çiftçilere, biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulunuldu. Bölgede bazı esnafın, kepenk kapattığı görüldü. Olaylarda yaralanan 5 kişi, Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu kişilerden biri, kolundaki yanık nedeniyle ilk müdahalesinin ardından Mardin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
İLÇEDE EYLEMLER YER YER
DEVAM EDİYOR
Derik ilçesinde, elektrik kesintisi nederniyle üç gündür eylem yapan ve zaman zaman Mardin-Şanlıurfa karayolunu kapatan grubun gösterisi, elektriğin verilmesinin ardından sona erdi. CHP milletvekillerinden oluşan heyet, Derik ilçesinde incelemelerde bulundu.
Derik ilçesinde, elektrik kesintileri nedeniyle üç gündür eylem yapan ve zaman zaman Mardin-Şanlıurfa karayolunu kapatan grubun gösterisi, elektriğin verilmesinin ardından sona erdi. Elektrik kesintisi nedeniyle Derik Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan grubun talebini değerlendiren Derik Asliye Hukuk Mahkemesi, kesintinin giderilmesi yönünde karar verdi. Mahkemenin verdiği kararı grubun avukatı, Dikmen Trafo Merkezi yetkililerine götürdü. Elektriğin verilmeye başlamasının ardından yolu trafiğe kapatan grup eylemini sona erdirdi.
Yol, taşlarla kurulan barikatların iş makinesiyle temizlenmesinin ardından trafiğe açıldı. CHP heyeti bölgede incelemede bulundu. Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, ilçede incelemelerde bulundu. Heyet adına konuşan Ayaydın, Derik ve Kızıltepe ilçelerine elektrik verilmemesi nedeniyle çiftçilerin mağdur durumda olduğunu söyledi. Çiftçilerin tarlada bulunan ürünlerinin kurumak üzere olduğuna dikkati çeken Ayaydın, "Evlerde de hiç elektrik yok. Ben, sizin derdinizi biliyorum. Bu şirket, özel şirkettir. Hükümetin değildir. Bugün elektriğiniz geçici olarak verildi, belki tekrar kesilir. CHP heyeti olarak tarafların tamamını dinleyeceğiz. Yapacağımız incelemeleri değerlendirme yaparak rapor haline getireceğiz. Bu raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve TBMM'ye sunacağız" dedi.
Ayaydın, çiftçilere provokasyona gelmemeleri konusunda uyarıda bulunarak, sorunun çözülmesi için elinden geleni yapacağını ifade etti. CHP heyeti, daha sonra Kızıltepe ilçesine geçti.
'İHD MARDİN ŞUBE
BAŞKANI KUZU'DAN SAĞDUYUYA DAVET'
İnsan Hakları Derneği Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Mardin'de yaşanan elektirik kesintileri ile ilgili ,güvenlik güçlerinin ve potesto hakkını kullanan vatandaşların şiddet araçlarından uzak durmaya ve sağduyuya davet ettiklerini söyledi. Kuzu, yaptığı açıklamada Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde meydana gelen elektrik kesintilerinin hem vatandaşların hem de üretimde bulunan çiftçileri ciddi anlamda mağdur ettiğini belirtti. Enerji üretimin büyük çoğunluğunun sağlandığı bölgede, çiftçinin elektriği en yüksek ücretten satın aldığını ileri süren Kuzu, TEİAŞ müdürünün istifa etmesini istediklerini kaydetti. Güvenlik güçlerinin şiddete bir an önce son vermesini istediklerini kaydeden Kuzu, " Protesto hakkını kullanan yurttaşlarımızı da şiddet araçlarından uzak durmaya ve sağduyuya davet ediyoruz" dedi.