Urfa'nın yapamadığını diğer iller yaptı

Ekinözü Kaymakam Fatih Gül, törende yaptığı açıklamada, santralin, özel bir firma ile bölgede faaliyet gösteren iş adamı Murtaza Temirci tarafından yaklaşık bir milyon avroya kurulduğunu söyledi. Dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak enerji gereksiniminin arttığını ifade eden Gül, alternatif enerji kaynaklarının zararlarının tartışıldığı günümüzde güneş ışınlarını kullanılarak enerji elde edilmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Belediye Başkanı Nursi Çeleğen de ilçeye kazandırılan hizmetin önemine değinerek, tesisin tarıma elverişsiz bir alanda kurulduğunu söyledi. Şirketin genel müdürü Serdar Tabakoğlu ise tesisin, lisanssız 1 megavata kadar kurulabilen tesisler kapsamında kurulduğunu ifade etti.
Henüz Türkiye'de lisanslı güneş enerjisi santrali kurulmadığını dile getiren Tabakoğlu, "Türkiye genelinde güneş enerjisi santralinde 15 megavat kurulu Güce ulaşıldı. Kendisine ait trafo merkezi ve enerji nakil hattı bulunan, ülkemiz için örnek ve ilk yapılan tesistir. Burada üretilen elektrik yaklaşık 750 haneye yetecek düzeydedir" dedi. Konuşmaların ardından santralin açılışı gerçekleştirildi.
Gölbaşı ilçesinde kurulan güneş enerjisi santrali de hizmete açıldı. Yarbaşı köyünde girişimci Mehmet Dağılmış tarafından kurulan santralde, günlük bin kilovat elektrik üretilecek. İşletme sahibi Mehmet Dağılmış, yaptığı açıklamada, fizibilite çalışmaları sonucu arazilerinin güneşin geliş yönüne göre uygun olduğunu tespit ettiklerini belirterek, yaklaşık 1 yıl süren çalışmaların ardından tesisi kurduklarını söyledi. Gölbaşı'nda değişik sektörlerde faaliyet gösterdiklerinin anlatan Dağılmış,"Kazandığımız parayla bir yatırım daha yaparak, bu tesisi kurduk. Konya'dan teklif geldi. Bedava arsa dahi tahsis ettiler ama biz gitmedik. Hizmetin burada olmasını istedik. Yaklaşık 1 milyon 300 bin avroya malolan tesiste 3 aydır elektrik üretiyoruz. Besni ilçesi elektrik hattına da bağlantı yaptık." dedi. Dağılmış, ürettikleri elektrik için devletin 10 yıl alım garantisi verdiğini sözlerine ekledi.

'EKİLMEYEN VE MERA VASFI OLMAYAN YERLERDE  KULLANILABİLECEK'

ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, kentin güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Harran Üniversitesi'nin de (HRÜ) bu konuda araştırma yaptığını, bu çerçevede yapılan çalışmalarda bölgede toplam güneş enerjisi miktarının Türkiye ortalamasının yüzde 15 üzerinde olduğunun belirlendiğini aktaran Ertekin, bu enerjinin ekilemeyen ve mera vasfı olmayan yerlerde kullanılabileceğini ifade etti.

'TÜRKİYE, ENERJİYE BAĞIMLI DURUMDA'

Şanlıurfa'nın güneş enerjisinden yararlanabilmesi için ciddi bir sistemin kurulmasına ihtiyaç duyulduğuna inandıklarını belirten Sabri Ertekin, şöyle konuştu:''Kentimizde kurulacak sistemle, Türkiye'nin bir yılda kullandığı enerjinin ciddi bölümünü üretmek mümkün. Zaten ülkemiz enerji yönünden dışa bağımlı durumda. Gelecek yıllarda petrolün azalmasına paralel olarak fiyatların yükselmesi bekleniyor. Bu sayede, Türkiye'nin enerji ve döviz açığına da önemli destek sağlanabilir. Yeni teknolojiyi burada hayata geçirmek istiyoruz. Fotovoltaik panellerimizi burada uygun fiyata üretebiliriz. Bu çalışmayla uzun vadede yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlayabiliriz. Bunun istihdama, dış ticarete, enerji açığına ve güvenliğine bir çözüm olacağı kanısındayız.''

'BEYAN EDİLENİN ÜSTÜNDE POTANSİYEL SÖZ KONUSU'

HRÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata da kentin güneş ışınları potansiyelinin sanayicilerce değerlendirilmek istenmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji alanındaki akademik çalışmaların yanı sıra sanayicinin de konuyu ekonomik açıdan değerlendirmeye çalışmasının önemini vurgulayan Yeşilata, projenin uygulanacağı alanın tarım arazilerinin dışında olmasının talebi çok daha cazip hale getirdiğini ifade etti. Yeşilata,''GAP bölgesi, özellikle de Şanlıurfa, Türkiye'de güneş enerji potansiyelinin en yüksek noktalarından biri. Uzun yılların meteorolojik verilerine baktığımız zaman gerçekte ölçülen ve beyan edilen değerlerin üstünde bir potansiyel söz konusu. Gerçek verilere baktığımızda uzun yıllar ortalaması değerleri kullanıldığı zaman burada bir kilovat için yıllık güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim potansiyeli bin 500 kilovat saat düzeyinde'' diye konuştu.