Urfa'ya 'Bakan' değil, 'Bakan' lazım

Haber 24'ün haberine göre, başbakanın kim olacağı kadar kabinede yer alacak bakanların hangi isimlerden oluşacağı da parti gündemini şekillendiren başka bir konu başlığı.
Doğu ve Güneydoğu siyasetini olduğu kadar Türkiye siyasi gündemini etkileyen şehirlerimizden Ş.Urfa, genel seçimlerde şehri temsil edenin bir bakan olmasından ötürü AK Parti'ye büyük destek vermişti. Son yapılan yerel seçimlerdeki AK Parti lehine büyük denge değişiklikleri, memnuniyetin yüzdesel olarak yansıması olarak algılandı.
Kabinede yer alan bir bakanın milletvekili olarak şehri temsil etmesini, hizmetle eşdeğer tutan Urfalı vatandaşlar, 3 dönem kuralına takılarak Faruk Çelik'in aday gösterilemeyecek olmasından endişe duyduklarına ifade ederken, mevcut vekillerden birini bakan olarak görmek istediklerini dile getiriyor.
Urfalı vatandaş için şehirlerinden çıkacak bir bakan eşittir hizmet şeklinde yorumlanırken, aynı zamanda genel seçime hazırlanan AK Parti'ye vefa örneği sergilemek için bir jest bekliyor. Peki Urfa bunu beklerken vekiller ve beraberinde taşıdıkları algı kimi bakan koltuğuna daha yakın tutuyor? Siyasi isimler ve görüşlerini dikkate alarak hazırladığımız haber analizimizde Urfa milletvekilleri ve Urfalı vatandaşın nezrindeki siyasi karşılıklarını inceleyerek genel merkezin tutumunun kimi daha yakın bir isim olarak öne sunacağını değerlendirdik. İşte o isimler:

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ FARUK ÇELİK

Son seçimlerde ismiyle beraber, kırılan iktidar - Urfa ilişkilerini düzelterek çalışmalarıyla Urfalıların gönlünde taht kuran Çelik de 3 dönem kuralına takılan siyasi isimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
AK PARTİ Ş.URFA
MİLLETVEKİLİ
YAHYA AKMAN
Ş.Urfalılar tarafından sevilen bir isim olsa da 3 dönem kuralına takılmasından ötürü bakan olma şansı olmayan bir isim.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ SEYDİ EYYÜPOĞLU

Urfalılar tarafından çok sevilen bir isim olan Eyyüboğlu uzun yıllardan şehrine hizmet eden bir isim.
Her kesimden Urfalının gönlünde taht kuran Eyyüboğlu ilerleyen yaşı ve eğitim durumunun eksikliği neticesinde bakan koltuğuna uygun görülemeyeceği düşünülen isim olarak değerlendiriliyor.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ KASIM GÜLPINAR

Siverek merkezli yürüttüğü siyasi politikasıyla Urfa'yı bir bütün olarak kucaklamadığına dair eleştirilerin olduğu Gürpınar, sakin ve sert refleksleri olmayan bir milletvekili olarak biliniyor. Son yerel seçimlerde belediye, Siverek'te 20 yıldır belediyeyi yöneten Bucak Aşireti'nden alınıp AK Parti'ye geçmişti. Her ne kadar bu başarı da etkili olsa da Gürpınar'ın, 17 ve 25 Aralık'taki Türkiye gündemini sarsan olaylara sessiz kalması, genel merkez nezninde siteme yol açtı. Gürpınar, her ne kadar Ilıman kişiliğinin bir sonucu olarak duruma tepkisiz kaldıysa da Erdoğan tarafından, ekip arkadaşlarının parelel yapı ve girişimlerine tepkisiz kalması hoş karşılanmadığından bakan olarak görevlendirilmesi zor ihtimal olarak görülen bir isim.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ EMİN ÖNEN

Ş.Urfa'da Urfalı olarak en çok tartışılan isimlerden biri olan Emin Önen, halk tarafından kabul görememiş ve aristokrat tarzıyla dokuyu sindiremediğine inanılan bir isim olarak algılanıyor. Özellikle Ş.Urfa medyasıyla iletişimi zayıf olan Önen, Urfa'da soğuk sima olarak bilinip ulaşılmaz vekil kimliğiyle algılanarak tercih edilen bir isim olma şansını kaybetmiş görünüyor.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ MAHMUT KAÇAR

Daha çok sendikalarla sınırlı siyasetiyle siyasetteki tek kimliğiyle bilinen Kaçar, halkla zayıf olan iletişiminin sonucu olarak, genel merkez tarafından soğuk bakılacağına inanılan bir isim.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ MEHMET AKYÜREK

30 Mart Yerel Seçimleri'nde kendi ilçesi olan Viranşehir'I kaybederek BDP'de kalmasına sebep olması ve eğitim düzeyinin düşüklüğünden ötürü bakanlık için genel merkezin sıcak bakmadığı bir isim.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ HALİL ÖZCAN

Urfalı milletvekillerinden Halil Özcan'ın Arap siyaseti üzerinden siyaset yapıp bölge temaslarını sınırlı tutması ismiyle beraber anılan algı olması dolayısıyla genel merkezin "birleştirici politika" isteğine uymamaktadır.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ DOÇ. DR. ZEYNEP KARAHAN USLU

Eğitim düzeyi ve kadın bir milletvekili olmasından ötürü bakan koltuğuna yakın isimlerden görülen Uslu'nun genel merkez tarafından tartışılan en büyük yanı Urfa'yı değil İstanbul'u tercih etme sebebi. Urfa'dan milletvekili gösterilmesi öncesinde AK Parti İstanbul milletvekili adayı olmak istediğini her fırsatta dile getirmiş olması Urfa ile hizalanmayan bir doku algısına sebep oluyor. Bu dokunun sebep olduğu vekil-Urfalı iletişiminin mesafeli oluşu Genel merkez tarafından haneye atılan bir eksi olarak sonuç buluyor.

AK PARTİ Ş.URFA MİLLETVEKİLİ DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÖK

Milletvekili Gök; medya, sivil toplum kuruluşları, Urfa ve ilçelerindeki vatandaş ile kurduğu güçlü iletişimi ile tanınıyor.
Özellikle çözüm süreci komisyonu başkan vekilliği yapmış olması, kendisine doğu ve güneydoğu bölgesindeki vatandaşla iletişime geçmesine olanak sağlayarak kendisini tanıtmasında fayda sağlamıştır. İki dönemdir BDP'nin elinde bulundurduğu Ceylanpınar'ın kazanılarak AK Parti'ye geçmesi ve Ceylanpınar'ı AK Parti ile tanıştırma noktasında önemli bir siyasi isim olmuştur. Akademik kariyerine rağmen vatandaşla kurduğu halk siyaseti, dinamik yapısının yanında vekil Gök'ün en büyük dezavantajı yaşının hayli genç olması.

HABER 24