ÇİFTÇİNİN ÜMİDİ TÜKENMEYE BAŞLADI

Şanlıurfa'da elektrik sorunu yılan hikayesine döndü. Kentin birçok ilçesi ve köyünde yaşanan elektrik kesintileri çiftçileri yollara dökmeye devam ediyor. Pamuk, mısır ve biber tarlalarının elektrik kesintileri yüzünden kurumaya başlarken çiftçilerde tepkileri her fırsatta yetkililere duyurmaya çalışıyor. Birkaç gün içinde elektrikler verilmemesi durumunda çiftçilere milyonlarca lirayı bulacak zararın ortaya çıkacağı belirtiliyor. Öte yandan elektrik şirketin başlattığı kampanyalara da çiftçilerde ilgi göstermemesi sorunun daha da çıkılmaz hale götürüyor.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan elektrik kesintileri ve çiftçinin sorunlarına yönelik değerlendirme toplantısı düzenledi.
AK Şanlıurfa İl Başkanlık binasında konuşan Milletvekili Özcan, Şanlıurfa'daki iki sulama birliğinde oluşan sıkıntı nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu söyledi. Şanlıurfalı çiftçilerin mağduriyetini giderebilmek için dört gündür Şanlıurfa'da çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Özcan,"Dört gündür gerek şirketle gerek Enerji Bakanıyla gerekli görüşmeler yaptık. Sayın Bakanımız Sayın Faruk Çelik'le sürekli irtibattayız. Bilindiği gibi enerjide 3 yıldır ciddi sıkıntı yaşadık. Geçen yıl mecliste alınan bir kararla sulama yapan çiftçilerimizin desteklemelerine bloke kondu.
Ancak bu bloke bazı çiftçilerimizi mağdur etti. Biz de bu mağduriyetleri gidermek için elektrik şirketine, sulama birliğine bağlı çiftçileri dışarıda bırakarak blokeleri kaldırmasını istedik. Elektrik şirketi de blokeleri kaldırdı."dedi.

'2 SULAMA BİRLİĞİ DSİ'YE DEVREDİLDİ'

Mağdur olan çiftçiler için siyaseten çözüm bulmak gerektiğini söyleyen Özcan; "Ben Ankara'ya gittikten sonra gerekirse başbakanımıza kadar çıkarak bu soruna çözüm bulunması için elimden ne geliyorsa yapacağım. Bu arada çiftçilerimizin mağdur olmasına sebep olan iki sulama birliğini feshederek DSİ'ye devrettik. Artık muhatabımız çiftçi."diye konuştu.

MAHSUL KALDIRILMASA ÇİFTÇİ NASIL ÖDEME YAPACAK?

Elektrik kesintileri yüzünden ürünler tarlada heba olması durumunda hiçbir çiftçiden ödeme yapılamayacağını söyleyen Halil Özcan; "Bizim bu yılki ürünü kurtarmamız lazım. Aksi takdirde bu ürün tarlada heba olursa bu çiftçimiz nasıl ödeme yapacak? Hem şirket hem de devlet olarak bu ürünleri kurtarmamız lazım. Herkes bir adım atmak zorunda. Bugün hesaplaşma günü değil. Durum çok vahim. Bazen şirket ödemesi yapan çiftçiyi de cezalandırıyor bunu asla kabul etmiyorum. Borcunu ödeyen 13 köyümüze elektrik verilmiyor" diyerek şirketin tavrında da gösterdi.

'ÇİFTÇİLERİN ÜRÜNLERİ HEBA OLURSA ŞİRKET PARASINI TAHSİL EDEMEZ'

Bugün bu çiftçilerin elektrikleri açılmasa ve bu ürün heba olursa bu şirket bir daha
bunlardan para teshili yapamaz diyen Özcan, her zaman çiftçinin yanında olacağına dair
söz verdi. Ayrıca çiftçilerin biraz daha sabırlı olmasını da tavsiye etti. Öte yandan 15 bin çiftçinin mağdur edildiğini belirten çiftçiler, bu yılki mahsulden beklentilerinin kalmadığını belirterek zararın devlet tarafından karşılanmasını istedi. ZEKİ ALTUNDAĞ