Markalaşma GAP'ta hedef oldu

GAP Bölge Müdürlüğü misafirhanesinde basın mensupları iftarda buluştu. Yapılan değerlendirme toplantısında GAP'ın amaç ve hedefleri hakkında bilgi verildi. GAP'ta rekabet gücünü artıracak, bölgeyi markalaştıracak strateji ve sektörlerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Temel starateji olarak GAP'ta sürdürülebilir üretim, girişimciliği geliştirme, uluslararasılaştırma, uygulamalı teknoloji merkezleri, kümeleme ve ağ oluşturma çalışmaları sürüyor. Öte yandan sulama yatırımlarının hızlandırılması ve alternatif finans modelleri geliştirilmesi, kümelenme yaklaşımı ve pazar imkânları çerçevesinde illerin potansiyellerinin saptanması, yatırımların önündeki engellerin saptanması, teşvikler konusunun irdelenmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi hususlarında çalışmaların sürdürüldüğü açıklandı.
'GAP, KAPASİTESİNİ İKİ KAT ARTIRDI'
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, daha önce Türkiye'nin yatırım bütçesinin yüzde 6'sını alan GAP payının şimdiki payını yüzde 11'e yükselttiğini söyledi. Karahocagil, önemli projeleri hayata geçiren GAP'ın, Türkiye bütçesinde aldığı payın yaklaşık iki kat arttığını bildirdi. Karahocagil, GAP kapsamında yürütülen enerji, sulama ve alt yapı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Bölgenin tekstil, organik tarım ve yenilenebilir enerji alanında rekabet kapasitesi yüksek olduğunu ifade eden Karahocagil, bu alanlara ilişkin çok kapsamlı projelerin yürütüldüğünü söyledi. Karahocagil, turizm konusunda da Birecik Baraj Gölü üzerinde nehir turizminin geliştirilmesine yönelik çalışma yaptıklarını vurgulayarak, gelecek yıl daha çok markalaşmaya yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini belirtti.
'PLANLAR 2014-2018
YILLARINI KAPSIYOR'
Özellikle sulamaya yönelik bölge illerinin tamamında ciddi çalışmaların yapıldığını vurgulayan Karahocagil, şöyle devam etti:''Eylem Planı'nın sulamayla ilgili kısmında hemen hemen tüm bölgelerde projelere başlandı ve çalışmalar devam ediyor. Şimdi eksik kalan yerlerde şebeke sulama inşaatları için yeni plan hazırlanıyor ve bu 2014 ile 2018 yıllarını kapsıyor. Daha önce Türkiye'nin yatırım bütçesinin yüzde 6'sını alan GAP payını, şimdi yüzde 11'e yükseltti.'' Karahocagil, gelecek yıllarda bölgedeki kentsel dönüşüm ve şehirlerdeki yaşanabilirlik oranının artırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunacaklarını kaydetti.
'GAP'IN EK KAYNAK
İHTİYACI
19 MİLYAR TL'
GAP Eylem Planı kapsamında yer alan faaliyet ve projeler için 2008-2012 döneminde toplam 26,7 milyar TL'lik kaynak ihtiyacı doğdu. Söz konusu kaynağın 7,3 milyar TL'lik kısmı mevcut eğilimlere ve yürüyen proje stokuna göre daha önce planlanmış olağan ödeneklerden oluşmakta olduğu belirtilirken eylem planının ortaya çıkardığı ek finansman ihtiyacının 19,4 milyar TL olduğu belirtildi. 19,4 milyar TL'lik ek finansman ihtiyacının 4,9 milyar TL'lik kısmı merkezi bütçe dışında finanse edilecek olup, merkezi bütçe kapsamında sağlanması öngörülen tutar 14,5 milyar TL'dir. Söz konusu kaynağın 7,3 milyar TL'lik kısmı mevcut eğilimlere ve yürüyen proje stokuna göre daha önce planlanmış olağan ödeneklerden oluşuyor. Eylem planının ortaya çıkardığı ek finansman ihtiyacı 19,4 milyar TL'dir. 19,4 milyar TL'lik ek finansman ihtiyacının 4,9 milyar TL'lik kısmı merkezi bütçe dışında finanse edilecek olup, merkezi bütçe kapsamında sağlanması öngörülen tutar 14,5 milyar TL oldu.
Başta KOBİ'ler olmak üzere işletme ve girişimcilere kullandırılan kredilerde artış sağlandığı, KOSGEB'in bölgesel kalkınma destekleri kapsamında 6 bin 111 işletmeye ulaşılarak 661,3 milyon TL'lik kredi faiz desteği sağlandığı aktarıldı.
'KOSGEB'TEN 503
İŞLETMEYE 193
MİLYON LİRALIK
KEFALET ONAYI'
KOSGEB tarafından KGF A.Ş. aracılığıyla toplam 503 işletmeye 193,7 milyon TL kefalet onayı verilmiş;  258,9 TL tutarında kredi hacmi oluşturulmuştur. Ziraat Bankası 2,5 milyar TL tarımsal kredi, 1,5 milyar TL ticari kredi kullandırttığı vurgulandı. Halk Bankası 4.505 firmaya 32 milyon Avro, 49 milyon dolar ve 674 milyon TL kredi ile 32 milyon TL çiftçi kredisi kullandırmıştır. Kalkınma Bankası'nın kullandırdığı kredi 201,7 milyon TL'dir. Ayrıca GAP İdaresi ile birlikte proje havuzu çerçevesinde 5 büyük proje etüdü gerçekleştirildi.
Tarıma dayalı sanayi yapısının geliştirilmesi amacıyla tarımsal örgütlenme projeleri, organik tarım uygulamaları, kırsal kalkınma yatırımları, hayvancılık ve kurumsal kapasite projelerine 743 milyon TL destek sağlandığı açıklandı. Tarımsal örgütlenme projeleri kapsamında 93 kooperatife 219,3 milyon TL kredi kullandırıldığı 3 bin 470 aileye 15 bin 580 büyükbaş, 300 aileye 18 bin 200 küçükbaş olmak üzere toplam 33 bin 780 baş hayvan dağıtılırken 650 aileye 325 dekar sera yapıldığı ifade edildi. Organik Tarım uygulamaları kapsamında 4 bin 56 organik meyve bahçesi tesis edilmiş,  1 bin 350 alanda tarla bitkileri demonstrasyonu kurulmuş, 880 kovan dağıtılmış ve kompost üretim tesisi kurulurken 520 çiftçiyle eğitim ve yayım faaliyetleri gerçekleştirildi.
'7 BİN 773 KİŞİYE İŞ
KAPISI AÇILDI'
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında 621 proje programa alındığı, 142,7 milyon TL'lik ödeme yapıldığı belirtildi. Projelerin 590'ı tamamlanmış olup 7 bin 73 kişiye istihdam olanağı sağladığı, hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla 50 büyükbaş ve üzeri işletmelere özel destek sağlandığı aktarıldı. 2009-2012 döneminde 20 bin 14 baş hayvan alımı gerçekleşmiş, 74,8 milyon TL hibe desteklemesi yapıldığı 153 proje tamamlanmış olup 76 projenin devam ettiği açıklandı. Plan döneminde 9 üniversiteye 1 milyar TL'nin üzerinde kaynak tahsis edilmiş, 26 fakülte, 9 yüksek okul, 4 enstitü olmak üzere 39 yeni bölüm açıldı. 56 kültür varlığı eski eserin onarımın tamamlandığı, Kahta ve Midyat 'turizm kenti, Viranşehir, Eyyüpnebi, Germüş ve çevresinin "turizm merkezi", Adıyaman ve Mardin illeri ise "marka kent" olarak belirlendiği ifade edildi. Şanlıurfa Kale Eteği düzenlemesi ve tarihi kent merkezinde sokak iyileştirme ile Diyarbakır surlarının renovasyon ve restorasyonu gibi projeler uygulamaya konuldu.
ZEKİ ALTUNDAĞ