Ülkelerine kollarında “altın bilezik“le dönecekler

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar, çadır kentlerde açılan kurslarda hem boş zamanlarını değerlendiriyor, hem de meslek sahibi oluyor.
Yaklaşık 28 bin sığınmacının yaşadığı Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde açılan kurslara katılan kadın kursiyerler, öğrendikleri meslek sayesinde ülkelerine "altın bilezik"le dönmeyi amaçlıyor.
Çadır kentin müdür yardımcısı Mustafa Başak, yaptığı açıklamada, eğitim ve öğretim sezonunun açılmasıyla Suriyelilere yönelik 10 branşta kurs açtıklarını ve beklenenden çok taleple karşılaştıklarını söyledi.
Özellikle Suriyeli kadınların çadırda oturmalarını veya ekmek yapmalarını istemediklerini dile getiren Başak, bunun yanında kadınların ülkelerine el sanatı veya meslek öğrenerek dönmelerini arzuladıklarını ifade etti.
Kursiyerlerin düzenlenen kurslar sayesinde hem meslek öğrendiklerini, hem de ürettiklerini satarak aile bütçesine katkıda bulunduklarını aktaran Başak, "Kursiyerlerin ürettiği el işi malzemeleri sergileyip satıyoruz. Elde edilen paraları da kadın kursiyerlere veriyoruz. Yürüttüğümüz çalışmayla devletin sağladığı imkanların yanında kadınların kendilerine katkı sağlamalarını istiyoruz" dedi.
200 KURSİYER
KOLUNA ALTIN
BİLEZİĞİNİ TAKTI
Başak, şimdiye kadar yaklaşık 200 Suriyeli kadının kursu başarıyla tamamladığını, 200 kursiyerin de eğitim almaya devam ettiğini ifade etti. Yaklaşık 10 eğitmen nezaretinde kursların devam ettiğine işaret eden Başak, meslek öğrenen kadınların ülkelerine kollarında altın bilezikle döneceklerini vurguladı.
Suriyeli Fatma Emire de çadır kentteki kurslar sayesinde meslek öğrendikten sonra savaşın bitmesiyle ülkelerine döndüklerinde mesleklerini icra etme şansı bulacaklarını belirtti. Türkiye'de huzurlu olduklarını dile getiren Emire, kendilerine bu imkanı sağlayan Türk yetkililerine teşekkür etti. Reget Hedi ise Esed'in bombalarından kaçarak sığındıkları Türkiye'nin kendilerine sahip çıktığını belirterek, Türkiye'de hem iyi şartlarda yaşadıklarını hem de meslek sahibi olduklarını kaydetti. AA