Mevsimlik tarım işçileri ile görüşenler de var

En fazla tarım işçisinin yaşadığı Hayati Harrani Mahallesi'nde Mehmet Akif İnan İlkokulunu ziyaret eden Vali Yardımcısı Aylin Duman Kırcı burada mevsimlik tarım işçisi aileler ile bir araya geldi.
Kent dışında tarım işlerine gitmek yerine Şanlıurfa'daki fabrikalarda çalışıldığı takdirde aynı gelirin elde edilebileceğini ayrıca sosyal güvencelerinin olacağını belirten, Kırcı eğer tarım işlerinde çalışılmaya devam edilse bile ailelerden çocuklarının aşılarını yaptırmalarını ve gidilen yerlerin okul müdürlerine bildirilmesini istedi.
Kırcı, 'İlimizde yıllarca organize sanayi bölgelerinde başata kadınlar istihdam edilecek. Okur yazar olan işe alınacak. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya gidiyorsunuz. Orada daha fazla çalışıp daha fazla kazanıyorsunuz diye bir imaj var. Ama bu doğru değil. Yıl itibariyle kişi başı gelire göre fabrikada çalışan ile mevsimlik tarım işine giden arasında bir fark yok. Ama tarım işçiliğinde sigorta yok. Hiçbir garantisi yok.' Dedi.
Mevsimlik tarım işçiliğinin bireysel olduğu kadar toplumsal sorunları da beraberinde getirdiğinin altını çizen Kırcı ailelere şu tavsiyelerde bulundu; "Sağlık açısından da tarlada çalışmanın ciddi sıkıntıları var. Birde çocuklar eğitiminden oluyor. Mümkün olduğunca ağabeyler ablalar burada fabrikada işe girip çocukları okulda görmek istiyoruz. Hem sağlık açısından da daha iyi. Eğer fabrikadan elde edilen gelire bakarsanız orada elde ettiğini gelir ile bir genç kızın kazancı daha fazla.
Dolayısıyla bizlere yardımcı olun. Biz yatırımcıları buraya getiriyoruz. Ama işçi bulamıyoruz. Genç erkekleri işe koyuyoruz ama onlarda da devamında sıkıntı var. Erkek gençlerimizi disiplinli yetiştirmemiz lazım. Çalışabilecek hanımları fabrikalara yerleştirebiliriz.
Kadın kültür merkezlerine gidin. Hem erkeklere hem de kadınlara iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Aile hekiminizi öğrenin tarlaya çalışmaya gitmeden önce çocuklarınızın aşılarını ve kaydını yaptırın. Tarım işine gidecekseniz gittiğiniz ili muhakkak okul müdürlerinize bildirin. Oradaki yetkili kişilere sorunlarınızı bildireceğiz."
NAİF KAÇMAZ