Sağlıkçılar, öldürülen Dr. Ersin Aslan'ı andı

17 Nisan 2012 yılında bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan ölüm yıldönümünde sağlık sendikaları tarafından tüm Türkiye'de anıldı. Şanlıurfa'da da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diş Hastanesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan SES Yönetim Kurulu adına Şube Başkanı Dr. Reşat Doğan, yaptığı açıklamada,"İki yıl oldu Dr. Ersin Arslan'ı yitireli. Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'de bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Aradan iki yıl geçti, ancak sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ediyor. Ersin'in ölümünden sonra, genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor, dövülen kovalanan doktorlar, diş hekimleri, hemşireler ve diğerlerimiz.
Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddetin önlenmesi için pek çok eylem ve etkinlik yapıldı. Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulamasını başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriliyor. Bunlar sadece bildirilenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız. Tablo kötü."dedi.

'17 NİSAN, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEME GÜNÜ İLAN EDİLSİN'

TBMM raporunda yer alan temel taleplerinin bulunduğunu ifade eden Doğan,"Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz. Bir diğer önemli talebimiz de 17 Nisan'ın tüm dünyada,'sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme günü' ilan edilmesidir. Sağlık Çalışanlarına yönelik şiddetin nedenleri çok yönlü olmakla birlikte; çalışanları, hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbiriyle rekabete sürükleyen, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması var. Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24, esnek-kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var, hemşirelerde haftada 56, asistan hekimlerde 90 saate kadar uzayan mesailer var! Birlik hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında 'sağlıkçı her işi yapabilir mantığı' ile çalıştırılma var! Sağlık hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel var, her kademede ödenen katkı-katılım payı ve ilave ücretler var! Hükümetler, siyasetçiler ve yöneticilerin 'Sağlık Çalışanlarını' itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları var! Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var! Bu şartlarda, iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılmaz!"diye konuştu.

'NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ VEREMİYORUZ'

Sağlık çalışanlarının şiddeti sadece hasta yakınlarından görmediğini dile getiren Doğan,"Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlığı ticari bir hizmet haline getirmesi ve üzerinden 'kar' elde edilmesinin yarattığı baskı, tehdit ve mobbing bir yana; çalışanlar yöneticilerden doğrudan şiddet de görüyor.
Hastane idarecilerinin bu uygulamaları çalışanlar arasındaki iç barışı ve çalışma huzurunu bozmakta bu da ilimizden sağlık çalışanlarının tayin isteyip gitmeleri ile sonuçlanmaktadır. Hastane idaresi ile bu uygulamaların sonlandırılması herkese adil ve eşit davranılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunda görüşme talep edeceğiz. Taleplerimizin yerine getirilmesi için, daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz."sözlerine ekledi.
YENİURFA