Masadan kalkamayan tarım işçiliği çilesi

Yine bir otel salonunda gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek toplantılar boyunca projenin içeriği ve kapsamı hakkında bilgi verilecek.
12 ili kapsayacak çalışma ile ilgili yapılan açıklamada, mevsimlik tarım işçilerinin yoğunlukla gittiği kentlerdeki sağlık personelinin eğitilmesi ve işçilere yönelik koruyucu sağlık tedbirlerinin alınması konusunda nasıl bir yol izleneceği hakkında bilgi verilmesi bekleniyor.
Bu gün 12 il valisi ve çok sayıda ilçe kaymakamı kentte düzenlenecek toplantıya katılacak. Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Yozgat, Niğde, Kayseri, Malatya, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden vali yardımcıları, kaymakamlar ve İl Halk Sağlığı Müdürleri ile konuyla ilgili yetkililer bir araya gelmesi bekleniyor.

PERSONEL EĞİTİMİ VERİLECEK

Ayrıca aynı tarihte başlayıp, 18 Nisan'da da devam edecek toplantıda Kayseri, Malatya, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezlerinin hekim, ebe ve hemşireleri mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmetlerinin sunumuna yönelik aynı otelde eğitime alınacak. Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Yozgat ve Niğde illerinin Toplum Sağlığı Merkezleri'nden 67 hekim, ebe, hemşire eğitimleri de 7-8 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara'da yapıldığı belirtildi.
17-18 Nisan tarihlerinde Şanlıurfa'da yaklaşık 100 kişinin katılacağı programın açılışı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük tarafından yapılacak.

İKİ YILDIR SÜREN PROJE

Geçen yıl Ankara, Konya, Aksaray, Eskişehir, Niğde, Adıyaman ve Şanlıurfa Toplum Sağlığı Merkezlerinden toplam 83 kişi eğitime alınmıştı. Toplantının temel amacı, Türkiye'nin tahıl ambarı olan 12 ilde mevsimlik işçi olarak çalışan ailelerin hastalıkları önleyici hizmetlere daha fazla erişmelerini amaçlayan projenin daha geniş bir alanda uygulanması bekleniyor. Özellikle anne ve bebek ölümlerini önleyici hizmetler açısından önemli yol kat edileceği belirtilen açıklamada; temiz-içme kullanma suyuna erişim, insan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması, güvenli tarım ilacı uygulama davranışlarının geliştirilmesi, aynı zamanda gebe ve bebekler başta olmak üzere bu gruba yönelik aşılama, gebe takibi gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin daha nitelikli sunulacağı belirtildi.

TOPLUM SAĞLIK MERKEZLERİ İŞLEV KAZANACAK

Toplum Sağlığı Merkezleri'nin temel görevinin sektörler arası işbirliği ile topluma yönelik halk sağlığı, yani hastalıkları ve erken ölümleri önlemek üzere program yürütmek olduğu belirtildi. Bu eğitimle hekim, ebe ve hemşirelere, tarlalarda çalışanlara yönelik temel sağlık hizmetlerinin anlatılacağı vurgulandı. Ancak bu programların başarı ile yürütülebilmesi için vali ve kaymakamların aktif desteklerinin gerektiği belirtildi. Bu gün vali yardımcısı ve kaymakamlarla il ve ilçe düzeyinde yapılmasında yarar görülen çalışmalar ve konuyla ilgili yasal düzenlemeler paylaşılacak.

HER BİRİM NE YAPTI ANLATACAK

Toplantılarda, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zeynep Şimşek, tarımda hastalık ve erken ölüm nedenleri, kontrol programları ve hizmeti sunma şekli, Vali yardımcısı Aylin Kırcı Duman tarımda çalışanlara yönelik yasal düzenlemeler, Prof.Dr. Melikşah Ertem, tarafından Toplum Sağlığı Merkezleri'nde hizmetin yürütülme şekli ve iletişim, Uzm.Dr. İlker KAYI ve Dr. Gökhan YILDIRIMKARA tarafından anne ve bebek ölümlerini önleme programları anlatılacak. İllerde hizmetin planlanması için yapılacak grup çalışmalarına kadın ve erkek mevsimlik tarım işçileri de katılacak.
YENİURFA